Bistrița-Năsăud: Agentul Lup, paznicul lemnelor ilegale. Comisarul Baciu, șpagă șase metri cubi de lemn fără acte

Condamnarea unui fost ofițer și a unui agent principal de poliție de la Circulație pentru mită a scos la iveală protecția acordată de unii polițiști hoților de lemne.

La sfârșitul lunii aprilie 2019, Curtea de Apel Cluj a condamnat definitiv cinci persoane într-un dosar instrumentat de Direcția Generală Anticorupție.

Doi dintre ei sunt polițiști, unul a ieșit la pensie după declanșarea anchetei, iar ceilalți trei lucrează la pădure.

În 2015, Simion Baciu era comisar-șef  în cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița când s-a hotărât să ajute cel puțin două persoane să-și ia ilegal carnetul de conducere. Pentru acest ajutor a primit șase metri cubi de lemn de foc.

A fost condamnat la doi ani și patru luni cu suspendare pentru luare de mită.

Agentul-șef principal Petru Claudiu Lup din cadrul aceluiași serviciu a primit un an și zece luni cu suspendare pentru complicitate la dare de mită.

În același dosar au fost condamnați Ilie Vartolomei, Gheorghe Rus junior și Vasile Scurtu pentru dare de mită  și trafic de influență.

Gheorghe Rus junior din comuna Parva, aflată la poalele Munților Rodnei, este fiul pădurarului Gheorghe Rus senior și ginerele lui Vartolomei.

Pe 28 mai 2015, Rus junior a susținut și promovat proba de traseu avându-l ca examinator pe Baciu. Prin intermediarul Lup cu care se cunoștea foarte bine, socrul Ilie i-a promis ofițerului material lemnos.

În dimineața examenului, Rus junior a fost contactat telefonic de soția sa și i-a spus că va susține proba de traseu cu Baciu.

Cu care dai?… Serios? Ș-apoi dai cu acela?… Și dai?… Păi n-ai făcut nicio oră de conducere!

soția lui Gheorghe Rus junior

După convorbirea cu doamna Rus junior, el i-a spus socrului că trebuie neapărat să facă rost de lemne tăiate să se potrivească exact la centrala comisarului-șef Baciu, dar nu este lăsat de către un inginer silvic.

Socrul i-a sugerat alte locuri din care putea lua lemnul și au stabilit să meargă mai spre seară după lemne.

Cum nu aveau acte pentru lemnele ofițerului Baciu, a intrat în schemă subofițerul Lup care trebuia să-i ajute.

El i-a învățat pe aducătorii de lemne unde să-l aștepte ca să nu atragă atenția.

S-au întâlnit pe Dealul Târgului la o pensiune la coborâre înspre Bistrița, dar nu știau că sunt filmați de anchetatori sub acoperire care intraseră pe firul șpăgii.

Subofițerul Lup era prieten cu socrul lui Rus junior, unii martori declarând în timpul procesului că acesta făcea lucrări agricole pe terenul polițistului.

Acesta nu are, conform declarațiilor sale de avere, nici măcar un metru pătrat de teren.

Nu a fost sigura dată când ofițerul Baciu s-a ales cu lemne de foc de la socrul lui Rus junior.

La începutul lui octombrie 2015, el a mai primit doi metri cubi de lemn fără acte, paznic fiind și de această dată subofițerul Lup.

Lemnele au fost trimise să ardă în centrala ofițerului pentru ca o femeie din comuna Parva care picase o dată examenul auto să îl treacă fără griji.

Gianina Matilda Rus picase proba practică în iulie 2015. Așa că pentru a intra în posesia permisului, ea a cerut ajutorul unor cunoștințe și a reușit.

Comisarul-șef Baciu aproape că a condus mașina în locul acesteia la proba de traseu cu toate că aceasta nu ar fi deținut cunoștințele practice și abilitățile necesare pentru promovarea probei, conform actelor de la dosar.

A ignorat intenționat lipsa de abilități și greșelile făcute de candidată în cursul examinării. a efectuat diverse manevre în locul candidatei (cum ar fi frânarea – reducerea vitezei în aproprierea trecerilor de pietoni), pentru a suplini lipsa de abilități practice ale acesteia

Femeia a promovat proba practică cu 20 de puncte reținându-se puncte de penalizare pentru deficiențe privind manevrarea autovehiculului în timpul mersului, efectuare manevre interzise (oprire) și nerespectarea semnificației culorilor semaforului cu excepția culorii roșii, se mai arată în documentele din dosar.

Cu toate acestea, atât Tribunalul Bistrița Năsăud, cât și Curtea de Apel Cluj au refuzat cererea procurorilor de a anula permisul luat de Gianina Matilda Rus cu doi metri cubi de lemne.

Judecătorii au apreciat că nu s-a dovedit de către acuzare că permisul de conducere a fost obținut prin fraudarea examenului.

Prețul mediu al unui metru cub de lemn de foc fasonat practicat pe piața din județul Bistrița-Năsăud  în perioada mai – octombrie 2015 când Baciu a primit mita a fost de 148,65 lei/metru cub fără TVA.

Subofițerul Lup nu este singurul polițist din acea zonă a județului Bistrița – Năsăud implicat în piața neagră a lemnelor.

Și șeful Postului de Poliție Feldru, împreună cu un coleg al acestuia, erau în 2015 pe lista celor care închideau ochii la transporturile ilegale de lemne.

Cu o lună înainte ca Lup să primească închisoare cu suspendare, un alt polițist care lucrase la Postul de Poliție din Parva a fost condamnat pentru că era omul tăietorilor de lemne.

Agentul Florin Daniel Marolicaru a fost condamnat definitiv pe 23 martie 2019 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase.

În 2015, în timp ce lucra la Postul de Poliţie Parva, Marolicaru la avertizat de mai multe ori pe un pădurar despre un control pe care I.T.R.S.V. Cluj și I.P.J. Bistrița-Năsăud – Compartimentul de Combatere a Delictelor Silvice îl vor efectua în anumite zone.

Pădurarul a avut grijă astfel ca în zonele vizate de control să nu se poată constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli care să atragă vreo formă de răspundere materială sau disciplinară a pădurarului.

Printre pădurarii implicați în dosarul lui Marolicaru se numără și Gheorghe Rus senior care a emis să spună echipelor de control despre arborii tăiați ilegal din parchetul aferent partizii din Cantonul Comarnice al Districtului Parva din cadrul Ocolul Silvic Izvorul Someșului Mare.

Gheorghe Rus senior, pădurar cu atribuțiuni de pază și administrare a Cantonului Comarnice, și brigadierul silvic Vasile Sângerozan au fost condamnați pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce au semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

În timpul perchezițiilor s-au găsit cantități importante de material lemnos fară documente de proveniență: aproape 42 mc de lemn rotund rășinoase și aproape 25 mc de cherestea.

Prejudiciul a fost calculat la 90.040 lei, dar nici Ocolul Silvic, nici Primăria Parva nu s-au constituit parte civilă în dosar.

Sângerozan încă figurează ca angajat al Ocolul Silvic Izvorul Someşului Mare, regie autonomă care administrează pădurile celor trei comune Şanţ, Poiana Ilvei şi Parva.

Un alt coinculpat a fost Mircea-Cezar Piticar, șef Post Poliție Parva. Conform sentinței prin care a fost condamnat Marolicaru, șeful de post îi proteja pe cei care tăiau și transportau ilegal lemne.

Era prieten la cataramă cu ei și luau des masa împreună. Printre ei, și Rus Gheorghe junior, cel din dosarul comisarului-șef Baciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *