Dăncilă continuă „Drumul lui Băsescu” distrugând Parcul Național Domogled – Valea Cernei

30 de activiști și alpiniști au protestat ieri după-amiază în Rezervația UNESCO de păduri primare ”Ciucevele Cernei” pentru a preveni un scandal diplomatic internațional cauzat de defrișarea planificată a 28,59 hectare de păduri.

România riscă un conflict diplomatic de proporții dacă Guvernul va asfalta pădurile primare UNESCO, se arată într-un comunicat al Agent Green.

Guvernul României a alocat 307 milioane RON pentru a transforma 19 km de drum pietruit de munte într-un drum național asfaltat care urmează să traverseze două arii protejate de interes european: Parcul Național Domogled-Valea Cernei, 15 km din zona tampon a sitului UNESCO Ciucelevele Cernei și 1 km din zona centrală a aceluiași sit.

Activiștii au reușit să expună un banner uriaș de 50 de metri deasupra celor două margini ale sitului Ciucevele Cernei cu mesajul „SALVAȚI PĂDURILE PRIMARE ALE ROMÂNIEI” adresat Guvernului României și Comisiei Europene.

„Guvernul a alocat banii. Licitația s-a încheiat. Ministrul Transporturilor a anunțat săptămâna trecută că în august vor veni buldozerele și drujbele.

Aceste stânci vor fi dinamitate, iar pădurile defrișate. Este o pădure cu multiplă și maximă protecție a întregii umanități.

Guvernul României nici măcar nu a schițat vreo îngrijorare pentru natură, deși legislația europeană, națională și standardele UNESCO nu permit niciun fel de deranj al naturii din această zonă”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

DN 66A nu este un proiect nou. A fost inițiat de fostul președinte Traian Băsescu, dar abandonat în anul 2010 după demersurile legale, științifice și protestele repetate ale Agent Green și ale organizațiilor partenere.

Nota de fundamentare a Guvernului pentru DN 66 A

„România tocmai primisese un avertisment de la UNESCO deoarece nu protejează corect zonele tampon ale siturilor cu făgete multiseculare.

Acum Guvernul vine cu proiectul DN 66A care ar urma să treacă direct prin zona centrală a patrimoniului natural mondial UNESCO.

Acesta nu este doar un front asupra UNESCO dar un nou atentat asupra ultimelor păduri primare rămase în România”, a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv al fundației EuroNatur.

Situl transnațional UNESCO pentru făgetele multiseculare din Carpați și alte regiuni din Europa însumează 92.023 hectare în 12 țări din care 23.981 hectare în România.

Siturile UNESCO reprezintă elita ariilor naturale protejate din întreaga lume.

În iulie 2019, la a cea de a 43-a reuniune UNESCO desfășurată la Baku, România a fost aspru criticată pentru exploatările forestiere din zonele tampon ale componentelor cu făgete primare.

DN 66A, planificat prin zona tampon și centrală, va afecta situl transnațional.

„Dacă România nu va renunța la acest proiect atunci toate componentele din Germania, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ucraina vor fi descalificate. România riscă un scandal diplomatic de proporții.”, a adăugat Gabriel Păun.

„În vremuri în care avem tot mai multe specii extincte, iar schimbările climatice fac ravagii pe toată planeta, nu ne mai putem permite să pierdem cele mai prețioase păduri, cele primare. Distrugerea pădurilor virgine din România are impact la nivel global”, a explicat Jana In Zeiten, specialist păduri la ROBIN WOOD.

https://gatere.ro/arii-protejate/sopronul-lui-boceanu-cum-poti-construi-ilegal-intr-o-arie-protejata-cu-voie-de-la-romsilva-si-tribunal/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *