Senatul a dat liber la distrugerea ariilor naturale protejate în favoarea mineritului

Senatorii au dat liber la distrugerea ariilor naturale protejate din România.

Pe 6 februarie 2019 au aprobat o lege care modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Legea dă dreptul celor care dețin licențe de exploatare să ceară modificarea suprafaței unei arii protejate.

Parlamentarii au introdus un  nou alineat la articolul 56 din ordonanță:

„Modificarea limitelor ariilor naturale protejate este posibilă, prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă titularii dețin licențe de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile, în temeiul legislației minere în vigoare.

Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul exploatației minere și drumurile de acces la exploatare să fie în afara ariei protejate.

Suplimentar, între noile limite ale ariei naturale protejate și limitele exploatării miniere va fi păstrată o zonă minimă, tampon, de lățime 100 de metri pe toată lungimea de grănițuire.

Modalitatea de stabilire a limitelor noilor arii protejate se stabilește prin hotărâre a Guvernului”.

Inițiatorii acestei propuneri legislative sunt deputații: Ică Florică Calotă (foto stânga) și Florin Toma Petcu (foto centru) de la ALDE și Neculai Iftimie de la PSD. 

Neculai Iftimie este colonel MAI în rezervă, a fost șeful Poliției Bicaz și până în 2016 când a fost ales, șeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IPJ Neamț.

Este pasionat de șah. Prin legea pe care a inițiat-o a dat mat ariilor naturale protejate.

Fostul viceprimar al orașului Alexandria și fost șef de fermă, Ică Florică Calotă este traseist politic. A intrat în Parlament în 2012 pe listele PNL, iar din 2016 deputat ALDE de Teleorman.

Colegul lui de partid de la Giurgiu, Florin Toma Petcu, a fost subprefect și președinte al Agenției Naționale de Protecție a Mediului.

Consiliul legislativ, Consiliul economic și social și Guvernul nu au susținut această inițiativă legislativă.

Comisia pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, Comisia pentru administraţie publică, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări și Comisia pentru mediu au dat aviz negativ.

Legea a fost trimisă la Camera Deputaților pentru dezbatere.

One thought on “Senatul a dat liber la distrugerea ariilor naturale protejate în favoarea mineritului

  • February 12, 2019 at 3:20 pm
    Permalink

    Rusine inițiatorilor acestei propuneri legislative : Ică Florică Calotă și Florin Toma Petcu de la ALDE și Neculai Iftimie de la PSD .

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *