Opriți distrugerea Parcului Național Semenic-Cheile Carașului!

Asociația Euroland Banat a inițiat o campanie pentru protejarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, distrus prin îngăduința ROMSILVA.

Pădurile seculare de aici sunt în pericol să dispară.

D-lui Petru Albert Seres – director APM Caraș-Severin

D-nei Adi Croitoru – director ANANP

D-nei Grațiela Gavrilescu – Ministru al Mediului

Stimată doamnă ministru,
Stimați domni,

Romsilva își pregătește terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!

La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafața parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislației naționale, a directivelor europene și recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pe de altă parte, planul de management al Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, elaborat între 2010-2013, de specialiști, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timișoara) și avizat de Consiliul Științific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecție pe o suprafață de 49% din suprafața parcului.

Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziție în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiștii din vechiul Consiliul Științific (profesori, cercetători) cu silvicultori și persoane favorabile exploatărilor în parc.

Doamnă ministru, domnilor directori, pădurile din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant!

Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile și mediul natural pe care ați fost investiți să le protejați, vă solicităm intervenția fermă pentru:

– Interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafață a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului respectând criteriile Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) și prevederile OUG 57/2007 pentru categoria II IUCN: “În perimetrul parcurilor naţionale sunt admise doar activităţile tradiţionale practicate numai de comunităţile din zona parcului naţional, activităţi tradiţionale ce vor fi reglementate prin planul de management. Scopul Parcului naţional: arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere”.

– Realizarea și aprobarea planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării și evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate și specii de interes național și european.

– Realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat luând în considerare toate activitățile care se desfășoară planificat sau permise de lege pe suprafața parcului național și siturilor Natura 2000.

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului a fost înființat în anul 1982 datorită cadrului natural cu valoare deosebită. Parcul adăpostește:

– 5.000 ha de pădure virgină cu arbori de 450 de ani;
– păduri seculare și zone carstice cu numeroase chei și peste 800 de peșteri;
– 1.200 specii de floră și 600 specii de faună.

El face parte din rețeaua celor 13 parcuri naționale. Această rețea de parcuri ocupă o suprafață totală de doar 1,33% din România. Copiii noștri merită o astfel de moștenire.

De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese și cu încălcarea gravă a obligaților contractuale. În toți acești ani, pădurile au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar și în zone de protecție strictă/integrală precum sunt Rezervațiile naturale Cheile Carașului, Buhui-Mărghitaș, Cheile Gârliștei, Bârzăvița.

În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Științific a aprobat un nou plan de management distructiv, care protejează doar 32% din suprafața parcului. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.

Încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management și pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile!

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului poate fi salvat prin implicarea noastră a fiecăruia.

Semnează și tu petiția! Accesează linkul și introdu datele în formularul aflat în dreapta paginii:

OPRIȚI DISTRUGEREA PARCULUI NAȚIONAL SEMENIC – CHEILE CARAȘULUI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *