1.340 mc de lemn ilegal confiscat în Caraș-Severin în perioada 23 martie – 8 aprilie

Peste 1.300 de metri cubi de lemn au fost confiscaţi pe raza judeţului Caraş-Severin numai în ultimele două săptămâni, a informat joi, 9 aprilie 2020, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

În perioada 23 martie – 08 aprilie, poliţiştii și inspectorii Gărzii Forestiere Timişoara au efectuat mai multe acţiuni pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul silvic comise în judeţ.

„În urma acţiunilor, au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în valoare de 62.000 de lei şi a fost dispusă măsura complementară a confiscării faptice şi valorice a unui volum total de 1.340 metri cubi de lemn, de diferite specii şi sortimente, estimat la circa 266.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin pentru Agerpres.

Au fost inspectate și societăţi comerciale de profil, ocoale silvice de pe raza judeţului şi transporturi de material lemnos în legătură cu modul de respectare a prevederilor legale privind provenienţa materialelor lemnoase înregistrate în aplicaţia SUMAL şi expedierea materialului lemnos din platformele primare.

S-a constatat că un volum total de 1.271 metri cubi de lemn a fost transportat peste volumul înregistrat în procesele verbale de reprimire.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 57.000 de lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării valorice a materialului lemnos.

În perioada 01-02 aprilie, polițiști de la Serviciul de Ordine Publică- Compartimentul Combaterea Delictelor Silvice și Secția 2 Poliție Rurală Caransebeș împreună cu specialiști de la Garda Forestieră Județeană Caraș-Severin au efectuat verificări la patru depozite de material lemnos din zona Caransebeș.

Au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 28.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică și faptică a peste 89 metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 22.383 de lei, se arată într-un comunicat al IPJ Caraș-Severin.

Una dintre societăți nu a respectat obligația de a verifica veridicitatea codului unic prin interogarea aplicației Sumal la primirea în depozit de materiale lemnoase și a fost amendată cu 3.000 de lei.

Aceleași nereguli au fost constatate și în cazul unei alte societăți care ar fi expediat și peste 25 de metri cubi de lemn, de diferite specii și sortimente fără documente care să ateste proveniența legală.

În acest caz au fost aplicate amenzi contravenționale de 10.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos, evaluat la peste 5.300 de lei.

O a treia societate comercială ar fi depozitat și ar fi expediat fără documente care să ateste proveniență legală în total peste 45 metri cubi de material lemnos de diferite specii cu o valoare estimativă 10.700 de lei.

A fost cofiscată întreaga cantitate de lemn și s-a aplicat o sancțiune de 10.000 de lei.

Și în cazul celui de-al patrulea depozit verificat au fost identificate nereguli pentru care au fost aplicate amenzi de 5.000 de lei și confiscarea unei cantități de material lemnos de peste 6.200 de lei.

Nesimțirea ROMSILVA: Distruge Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, dar aruncă vina pe biologul ariei protejate

ROMSILVA: Lucrări silvice sunt prezentate drept defrişări ilegale, suprafața fondului forestier a crescut

Șopronul lui Boceanu: Cum poți construi ilegal într-o arie protejată cu voie de la Romsilva și Tribunal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *