Cerneală specială, folosită la modificarea avizelor pentru transport ilegal de lemne

Pe 9 decembrie 2019, ora 17.36, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată prin 112 că un autocamion cu remorcă transporta ilegal material lemnos prin oraș.

O patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea a identificat la sediul unei firme din municipiul Rădăuți, autocamionul cu remorcă încărcat cu material lemnos și i-au solicitat conducătorului auto, un bărbat de 45 de ani din comuna Fundu Moldovei să scoată ansamblul auto în afara societății pentru verificări.

Polițiștii aveau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată și cea din avizele de însoțire prezentate de conducătorul auto, se arată într-un comunicat al Poliției.

Ei au solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea, care pe 10 decembrie 2019, în urma inventarierii, au constatat faptul că în remorcă se afla cantitatea de 34,31 m.c. material lemnos, majoritatea lemn rotund pentru celuloză.

S-a constatat faptul că pentru mijlocul de transport au fost emise în data de 9 decembrie 2019 două avize de însoțire în interval de circa 35 de minute, fiind imposibilă parcurgerea unei distanțe de circa 30 de km și descărcarea primului transport, respectiv încărcarea celui de-al doilea.

Cu ocazia examinării unuia dintre avizele de însoțire a materialului lemnos s-a constatat faptul că acesta a fost completat cu cerneală care, în urma expunerii la o sursă de căldură, nu rezistă la factori externi, mențiunile înscrise dispărând și dând astfel posibilitatea posesorului sau utilizatorului de a insera din nou alte mențiuni în conținutul documentului.

În aceste condiții, s-a solicitat reprezentantului societății din comuna Pojorâta să prezinte pentru control exemplarele 2 și 3 ale avizelor de însoțire, precum și registrele de evidență ale intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase.

Astfel, s-a constatat faptul că acestea prezentau urme specifice de modificare prin ștergere și suprascriere, iar cele două registre de evidență a intrărilor-ieșirilor de material lemnos erau completate cu aceeași cerneală care permitea modificarea, respectiv suprascrierea.

S-a dispus măsura sancționării contravenționale a societății emitente a documentelor, cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010 și confiscarea cantității de 34,31 m.c. material lemnos, în valoare de 7.000 lei.

Totodată, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” și „uz de fals”.

Șopronul lui Boceanu: Cum poți construi ilegal într-o arie protejată cu voie de la Romsilva și Tribunal

Peste 1.300 mc de material lemnos, confiscați în Mureș. Dosar întocmit pentru spălare de bani

GORJ: 350 mc de lemn fără documente legale, amenzi de 107.000 de lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *