Proiect legislativ „Fără export de material lemnos”, în plen. Guvernul: Suprafața forestieră s-a mărit

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a vrut să interzică exportul de material lemnos din România prin adoptarea unei legi.

Ciuhodaru este cunoscut pentru problemele sale cu legea. S-a afirmat și când a cerut pedepse cu închisoarea pentru cei care protestează împotriva Guvernului.

O să mă refer aici doar la proiectul legislativ legat de păduri, proiect pe care l-a inițiat în februarie 2017.

Această propunere de lege s-a aflat la începutul acestei săptămâni pe masa deputaților cu propunere de respingere în plenul Camerei.

Votul final va fi astăzi, 27 februarie 2019.

Legea propusă de Ciuhodaru este laconică. Are doar două articole.

Ea a fost deja respinsă de Senat în septembrie 2017.

Trebuie menționat că nici măcar un alt parlamentar nu a semnat acest proiect legislativ alături de Ciuhodaru.

Consiliul Legislativ a avizat negativ iniţiativa legislativă motivând că aici au mai ajuns alte două propuneri similare care au fost respinse de Camera Deputaților.

Guvernul a transmis un punct de vedere prin care nu susţine adoptarea propunerii legislative întrucât iniţiativa legislativă urmăreşte introducerea unei restricţii absolute pe o perioadă nedeterminată a exporturilor de materiale lemnoase.

Mai mult, Guvernul și-a explicat poziția prin faptul că acest proiect nu distinge dacă măsura vizează strict operaţiunile efectuate către statele terţe Uniunii Europene sau livrările intracomunitare – operaţiuni realizate în cadrul pieţei interne Uniunii Europene.

Guvernul și-a mai motivat decizia susținând că suprafața foresteiră a României a cresut în 2015 față de 2010 cu 0,6%.

Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură au examinat iniţiativa legislativă în şedinţa din data de 24 octombrie 2017. La lucrările Comisiei pentru agricultură au fost prezenţi 25 de deputaţi.

Membrii Comisiei pentru mediu au examinat iniţiativa legislativă în şedinţa din data de 24 octombrie 2017. La lucrările Comisiei şi-au înregistrat prezenţa un număr de 14 deputaţi.

Membrii Comisiei juridice au examinat iniţiativa legislativă în şedinţa din data de 14 noiembrie 2017. La lucrările Comisiei şi-au înregistrat prezenţa un număr de 21 deputaţi.

În urma dezbaterilor, cele trei Comisii sesizate în fond au hotărât cu unanimitate de voturi să propună plenului Camerei Deputaţilor raportul de respingere a proiectului de lege.

Comisiile au considerat că propunerea legislativă instituie reguli insuficient conturate, fiind imposibil să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă.

Acest proiect legislativ are două probleme.

Prima: dacă tot dorea să facă ceva util, parlamentarul putea să conceapă legea cu cât mai puține scăpări, astfel încât să nu îi fie respinsă.

A doua: când vine vorba de protejarea pădurilor, instituțiile statului nu există.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *