TIROL: Un nesimțit cu drujbă, condamnat la zece luni de închisoare cu executare

Gheorghe Szokacs este tăietor de lemne. De la alții din pădure. A fost condamnat o dată la șase luni cu suspendare, nu s-a potolit. A tăiat din nou. Așa că va sta zece luni la „Popa Șapcă”, celebrul penitenciar din Timișoara.

Szokacs are 48 de ani, zece clase + profesională și locuiește în comuna Doclin din județul Caraș – Severin.

A fost condamnat definitiv în decembrie 2018 la zece luni cu cu executare pentru tăieri ilegale de arbori.

Pedeapsa a fost binemeritată, pentru că bărbatul nu s-a prezentat deloc la proces și nici nu a vrut să facă muncă în folosul comunității, cu toate că judecătorii s-au rugat de el.

În noiembrie 2013, Szokacs s-a gândit că nu ar fi rău să taie niște lemne din mica pădure pe care mama sa o avea în satul Tirol din județul Caraș – Severin.

A luat drujba și a pus la pământ doi arbori de jugastru și doi de cer, o specie de stejar, cunoscut și sub denumirea de stejar turcesc.

Dimensiunile cioatelor de jugastru erau de 34 și 43 de cm, iar cele de cer 30 și 74 de cm. În total, aproape 5,6 mc cu o valoare de aproximativ 1.300 de lei fără TVA.

Polițiștii l-au prins în flagrant în timp ce conducea un tractor marca Holland de culoare albastră care avea o remorcă plină cu material lemnos.

A fost trimis în judecată pentru infracțiunea de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național.

Opt luni le-a luat procurorilor să finalizeze rechizitoriul!

Prins cu lemnele-n căruță, Szokacs a recunoscut că a tăiat arborii, dar nu s-a considerat vinovat pentru că aceștia erau din pădurea maică-sii și nu trebuiau marcați.

Conform legii, tot ce depășește 4 cm în diametru trebuie marcat cu ciocan silvic înainte de a fi tăiat.

Judecătorii l-au condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de doi ani și șase luni.

Szokacs nu a contestat sentința, așa că aceasta a rămas definitivă în 2015.

În timp ce era judecat, în august 2014, el a mai tăiat cinci arbori de cer cu diamentrul cuprins între 32 și 44 de cm, în total 6,36 mc cu o valoare fără TVA de 1.554,225 lei.

De data asta din pădurea unui localnic aflată la patru km de Tirol. Păgubitul a anunțat poliția la 112.

Când au ajuns la pădure, polițiștii au observat doi bărbați care încărcau bușteni în două remorci. Arborii fuseseră tăiați cu două zile înainte de a fi încărcați.

Lemnele erau încărcate în două tractoare un U 650 cu o remorcă artizanală și un Holland cu remorcă condus de Szokacs.

Niciunul dintre tractoare nu era înmatriculat sau înregistrat, la fel și remorcile.

Tractorul Hooland aparține societății „Insbruk”, se menționează în documentele de la instanță. Este vorba de fapt de SC Agricola Innsbruck SRL, firmă dizolvată în 2013.

În acest caz, 14 luni le-a luat procurorilor să finalizeze rechizitoriul!

Szokacs a declarat în timpul anchetei că i-a spus lui cineva că pădurea aparține mamei sale și că aceasta o primise prin testament, cu toate că documentele arătau că păgubitul era proprietarul.

În acest ultim dosar, bărbatul a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de tăiere, rupere, distrugere, degradare ori scoatere din rădăcini, fără drept, de arbori, puieți sau lăstari din fondul forestier național.

Pe toată durata procesului, Szokacs nu s-a obosit deloc să apară în fața judecătorilor nici când aceștia au emis un mandat de aducere. Și-a trimis avocatul.

În cursul urmăririi penale și-a recunoscut fapta, dar la proces a solicitat prin avocat efectuarea unei expertize spunând că are un dubiu legat de volumul de lemn tăiat ilegal.

A tărăgănat procesul aproape trei ani și nu a avut succes cu expertiza cu toate că a plătit 700 de lei pentru ea.

Judecătorii i-au dat opt luni de închisoare la care au adăugat un spor de două luni din condamnarea anterioară, pedeapsa totală fiind de zece luni cu executare.

Magistrații de la Reșița și de la Timișoara au încercat să-l facă pe Szokacs să accepte să facă muncă în folosul comunității, dar l-a durut în cot.

Mai mult, trebuie să achite și cheltuilei judiciare în cuantum de 3.000 de lei.

Nemulțumit, Szokacs a făcut apel și a cerut să fie achitat sau să nu i se contopească pedepsele. Curtea de Apel Timișoara i-a respins apeulul.

„Se va menține modalitatea de executare în regim de deținere, având în vedere că acesta nu s-a prezentat în instanță pentru a-și acordul cu privire la prestarea de muncă în folosul comunității și nici nu a comunicat vreun înscris în acest sens, deși s-au acordat mai multe termene atât la judecata în fond, cât și în calea de atac ”, se arată în decizia Curții de Apel Timișoara din 6 decembrie 2018.

Până să se judece apelul, pe numele lui Szokacs a fost emis un mandat de executare a pedepsei care a fost anulat până la o decizia definitivă din decembrie.

Și la procesul în care a contestat executarea pedepsei bărbatul nu s-a dus, ci și-a trimis numai avocatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *